Categorieën
Carrière en Werk

Biogas is een verrijking voor verbrandingsmotoren

Wat is biogas?

Biogas is een type brandstof dat totaal milieuvriendelijk is. Door het gebruik van dit type brandstof wordt het aantal uitgestoten schadelijke stoffen fors verminderd. Tot op de dag van vandaag rijden er talloze auto’s, busjes en vrachtwagens op de wegen in Nederland. Als je kijkt naar het wereldwijde aantal zie je dat dit er echt onwijs veel zijn. Veel van deze voertuigen rijden op een verbrandingsmotor die draait op fossiele brandstoffen. En dat is jammer omdat dit funest is voor het milieu. Heden ten dage word er meer en meer gekeken naar mogelijkheden om dit probleem op te lossen. Een groene oplossing voor dit probleem wordt gevonden in biogas.

Hoe wordt biogas gemaakt?

Of een brandstof zich inderdaad biologisch mag noemen kun je controleren aan het feit of deze milieuvriendelijk is en hernieuwbaar. Kijken we naar biogas dan zien we het volgende. Om biosgas te maken word mest en afval afgebroken. De bacteriën die daarbij ontstaan worden gebruikt om methaan uit te winnen. Van dit methaan wordt biogas geproduceerd. Deze vorm van biobrandstof wordt dus milieuvriendelijk gewonnen. Daarbij komt dat mest en afval hernieuwbaar zijn, wat de term biogas daadwerkelijk biologisch maakt.

Is biogas wel beter dan gewoon gas?

Meer en meer komt onder de aandacht hoe schadelijk de gassen zijn die worden uitgestoten door gebruik van fossiele brandstoffen. Daarbij worden er ook oplossingen gezocht. Biogas is hierbij een stap in de goede richting. Een totale overstap van fossiel naar biologisch is niet altijd direct mogelijk op dit moment. Daarom wordt er eerst ingezet op het combineren van biogas met fossiele brandstoffen. Hierdoor wordt de transitie van fossiel naar bio geleidelijker en zullen de verbrandingsmotoren beetje bij beetje steeds groener worden. Des te meer er wordt ingezet op het gebruik van biogas, des te minder schadelijke stoffen in de lucht zullen komen. En dat maakt biogas uiteraard beter dan gewoon gas.

Een groene investering

Zet je in op een biobrandstof als biogas dan is dat vanzelfsprekend een onwijs duurzame keuze. De grondstoffen die hiervoor nodig zijn, zijn namelijk makkelijk te herproduceren. Als je hierbij kijkt naar fossiele brandstoffen zie je dat deze niet hernieuwbaar zijn. De verschuiving van fossiel naar bio is nu al aan de hand en zal ook steeds groter worden. De verwachting is dat het ook steeds sneller zal gaan met het vinden van passende oplossingen. De keuze voor biogas is daarmee een groene waardevolle investering.